Ce ai simți dacă ai ști că în bancă lângă fiul sau fiica ta stă un copil care vine zilnic flămând la școală și nu are niciodată pachețel în ghiozdan? Un copilaș care se ține de burtică pentru că îl doare, se simte amețit și are uneori dureri de cap. La ore nu prea poate să fie atent de foame, iar acasă rar îl așteaptă cineva cu o masă caldă. Toată comunitatea știe că provine dintr-o familie cu venituri mici, însă lumea din jur ridică din umeri considerând că fiecare părinte este responsabil să își crească copilul bine. În realitate, dacă ne dorim o societate sănătoasă fizic și emoțional, fiecare dintre noi este responsabil să aibă grijă de copiii acestei țări și nu trebuie să rămânem indiferenți la astfel de situații. Tuturor copiilor trebuie să li se satisfacă nevoile primare. Aceștia nu trebuie privați de hrană, apă, îngrijire medicală, educație, o locuință caldă.
Statistici recente ne arată că 2 din 10 copii spun că nu primesc suficientă mâncare acasă și că de multe ori se culcă flămânzi. Statul, prin autoritățile sale competente, are rolul de a veghea la siguranța, bunăstarea și dezvoltarea copiilor. Însă știm cu toții că problemele sociale nu vor găsi imediat rezolvare la autorități, iar implicarea noastră, a tuturor, poate să aducă lumină în viața acestor copii.
Asociația POT a lansat încă de anul trecut un APEL URGENT către Guvernul României și Ministerul Educației, către parlamentarii tuturor partidelor din Parlament, către toți cei care sunt preocupați de viitorul țării noastre să își facă datoria față de copiii români și să le asigure minimul de trai decent și sprijin de care orice copil are nevoie pentru a se dezvolta sănătos și armonios, și pentru a da randament școlar.
Am solicitat extinderea proiectului de lege „Masa caldă” (care se adresa doar unui număr de 150 de școli) în toate școlile din România! Sănătatea copiilor noștri, creșterea lor sănătoasă și dezvoltarea lor armonioasă ar trebui să fie priorități ale societății românești!
În acord cu studiile și analizele făcute în fundamentarea proiectului de lege, în școlile unde copiii servesc masa, s-a observat o îmbunătățire considerabilă a frecvenței elevilor la cursuri, față de anii precedenți. Astfel: dacă anterior implementării Programului “Masa caldă” în anul școlar 2016-2017, s-a înregistrat o rată a abandonului școlar de 6,1%, în urma derulării Programului-pilot, aceasta a scăzut la 4,3%, ajungând ca la finele anului școlar 2017-2018, să fie de 1,3%. Ulterior, în anul 2019, s-a constatat că programul a condus chiar la eradicarea fenomenului de abandon școlar, în unele unități de învățământ.
Nu abandonăm această cauză și vom continua apelurile către instituțiile statului până la implementare.
Ce poți face tu pentru copilașul flămând din clasa copilului tău?