Ne dorim să susținem tineri care o duc greu, care au crescut în centre sociale sau provin din familii defavorizate sau cu mulți frați, să se pregătească pentru meseria de șofer profesionist.
În perioada următoare, Asociația POT facilitează pregătirea pentru obținerea permisului de conducere pentru tineri doritori să devină șoferi profesioniști. Totul este gratuit și asigurat de Asociația POT.
Ce oferim:
• Asigurăm cheltuielile pentru întocmirea dosarului
• Asiguram cursurile practice și teoretice pentru obținerea categoriilor B+C+CE
• Sprijinim pentru obținerea unui loc de muncă
Condițiile de participare:
• Trebuie să ai vârsta peste 18 de ani (22 ani pentru mașinile mari)
• Locuiești în zona rurală din jurul Bucureștiului sau în București
• Știi să scrii, să citești și, cel mai important, trebuie să-ți dorești să faci cursurile până la capăt și să înveți pentru obținerea permisului de conducere.
Cursurile școlii de șoferi se țin în București, în Sectorul 3.
Unde te poți angaja ca sofer profesionist
Șoferii profesionisti pot lucra pe mai multe tipuri de mașini și pot avea diferite tipuri de pachete de transportat sau chiar și persoane. Dacă vrei să te angajezi ca șofer, trebuie să deții și atestat în funcție de opțiunea pe care o alegi:
• Transport de persoane pe autobuz, microbuz, mijloace de transport în comun sau taxi
• Transport de colete pe duba, curierat sau internațional
• Transport de marfă în țară sau internațional de capacitate ridicată, precum și substanțe explozibile
Deficit de forță calificată de muncă
România se confruntă cu un mare deficit de forță calificată de muncă din cauza migrației. Însă criza forței de muncă nu este generată doar de muncitorii care aleg să lucreze în țările din Vestul Europei, ci și de lipsa unui program educațional pentru formarea forței de muncă.
Peste 20% din tinerii români nu lucrează și nu studiază. România este campioană și la abandonul școlar. 15,3% din tinerii din România au părăsit timpuriu școala în 2019, iar 20,9% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani nu au terminat nici măcar 8 clase, arată datele Eurostat.
Toți acești tineri ar fi putut acoperi o parte din necesarul de forță de muncă, însă Satul nu are niciun program pentru ei. Experiența din ultimii ani ne arată că o parte dintre acești tineri vor pleca în alte țări din Vestul Europei, unde vor face munci necalificate în agricultură sau vor îngriji persoanele vârstnice, iar o alte parte va trăi de pe o zi pe alta în sărăcie.