Pumni, palme, țipete, amenințări. Frică.

Pumni, palme, țipete, amenințări. Frică.

Iată cum poate fi rezumată viața pentru zeci de mii de femei din România, care sunt victime ale violenței domestice.

În aceste medii sociale marcate de agresivitate și violență intervin oameni precum cei din Asociația Pentru Oameni și Țară (POT România).

La sfârșitul zilei, cu toții ne bucurăm de confortul de acasă și cu toții dorim să fim aproape de familie și de prieteni. Din păcate, victimele violentei domestice nu sunt suficient de norocoase să aibă liniște in propria casă, în fiecare noapte.

Violența domestică poate fi relativ ușor explicată atât din punct de vedere social cât și psihologic, și da, am putea da vina fie pe educația precară, fie pe nivelul ridicat al sărăciei sau pe dependența materială și sentimentală de agresor a victimei.  Dar indiferent de cauzele, motivele sau explicațiile găsite, si cu toate că fiecare caz în parte are particularitățile lui, studiile arată o altă realitate -  exista o serie de circumstanțe ce determină sau favorizează apariția agresivității, în marea majoritate a cazurilor. Iar pe primul loc, indiferent ce am spune, se află consumul excesiv de alcool.

  • În primele 8 luni ale lui 2021 au fost ucise 33 de femei, de către un membru al familiei.
  • În 2020, pe fondul pandemiei au fost 35.000 de victime, la nivel național,  cu aproape 20% mai multe decât în 2019.
  • În ultimii 8 ani, au fost ucise 426 de femei, de 26 de ori mai multe decât soldați români în Afganistan în 19 ani.

Dar statul român nu ajută suficient victimele violenței domestice?

Legea prevede că victima violenței în familie are dreptul la servicii de consiliere, reabilitare, asistență juridică și medicală gratuite. În realitate, statul nu doar că nu oferă adăposturi suficiente, dar nici nu încurajează în vreun fel victimele să depună plângeri sau să-și reia viața fără partenerul sau soțul agresor. Sunt câteva județe în care direcțiile de asistență socială nu oferă nici un sprijin; de cele mai multe ori, victimele nu știu cui să ceară ajutor, în special cele care locuiesc la sate, unde nivelul de violență este mai ridicat și cel mai puțin raportat către autoritățile competente.

De exemplu, în 2021, în București există doar 2 centre de primire a victimelor violenței domestice, cu un total de mai puțin de 100 de locuri de cazare. Iar la nivel național, România are 60 de astfel de centre și 10 unități de primiri urgențe fără posibilitatea de cazare. Numărul total al locurilor unde aceste victime își pot găsi liniștea este departe de a fi suficient.

Vino alături de noi să le scoatem din mediul nociv în care se află!

Cu toții apreciem și ne bucurăm de un pahar de vin seara la cină, de un pahar de tărie sau o bere rece împreună cu prietenii și cei dragi. Dar ce facem când aceste pahare se transformă în sticle gigant și omul bun se transformă într-un adevărat monstru, capabil sa îi rănească pe cei pe care îi iubește cel mai mult? Ce facem când furia, frustrările, nemulțumirile, grijile răbufnesc pe fondul consumului de alcool în așa fel încât înseamnă vieți distruse sau pierdute, traume greu de învins?!?

Acum, în afară de autorități și de câteva ONG-uri, nimeni nu face nimic. Cu toții întoarcem capul, prefăcându-ne că aceste drame nu există și mulțumind în mintea noastră lui Dumnezeu că nu ni se întâmplă nouă sau fiicelor sau mamelor noastre. Dar, cum putem ști că acest lucru va fi valabil și mâine și cum pregătim societatea românească în acest sens?!?

De la indiferenta societății civile și delăsarea autorităților până la implicarea insuficientă a producătorilor și distribuitorilor de alcool, cu toții suntem responsabilii morali al rezultatului consumului excesiv de alcool.

Noi, Asociația POT ne asumăm responsabilitatea și am început demersurile necesare de obținere a spațiului și a fondurilor pentru deschiderea în condiții optime a unui centru de primire în regim de urgență cât și recuperare a victimelor abuzurilor și ale violenței domestice.

Până când vom reuși însă sa deschidem noul centru, femei si copii vor continua sa fie victime ale abuzurilor. Pentru ei, POT  inițiază Linia de urgenta. Astfel, vom plasa temporar victimele in unități hoteliere / locative aflate in portofoliul POT! Victimele vor fi nu doar cazate în siguranță ci și consiliate, îngrijite, sprijinite!

Implică-te și tu, alături de noi și devino parte din rezolvarea problemei pe care pasivitatea noastră, a tuturor, a creat-o.

Adăpostul este doar primul pas într-o călătorie lungă pentru victimele violenței domestice.

DONEAZĂ ACUM! „O noapte poate salva o viață!”

Adăpostul POT este un proiect inițiat de Asociația Pentru Oameni și Țară, unul dintre ONG-urile românești care se ocupă de problemele violenței domestice, cu scopul de a oferi ajutor, adăpost și asistență persoanelor care sunt victime ale abuzului, până în momentul în care acestea își găsesc un loc de muncă și devin independente financiar.

Pe parcursul derulării proiectului vom atrage alături de noi cât mai multe asociații, ONG-uri, persoane publice, dar și autorități locale și companii private astfel încât, lucrând împreună, să creăm un mediu de siguranță pentru aceste persoane atât de vulnerabile.

Totodată, în paralel cu deschiderea centrului, în concordanță cu Convenția de la Istanbul, vom susține periodic campanii de informare și conștientizare a necesității schimbării mentalității societății românești către una axată pe protecția persoanelor abuzate sau vulnerabile.

Cum ajungem la victime și cum le vom ajuta?

Asociația POT a stabilit parteneriate cu autoritățile statului direct implicate în cazurile de violență domestică, astfel încât în momentul în care o astfel de persoană cere ajutor, ea să fie imediat direcționată către noi.

Noi o vom prelua cazând-o într-o locație sigură pentru o perioadă de câteva zile (pensiuni, apartamente închiriate de către Asociație etc), timp în care se va face analiza cazului, urmând apoi a fi determinată cea mai bună cale prin care putem ajuta beneficiara.

În timp ce se află la adăpostul de protecție, beneficiarii se întâlnesc cu juriștii, psihoterapeuții și consilierii vocaționali ai asociației pentru planificarea următorului pas, iar POT România oferă programe menite să facă următorul pas posibil, pozitiv și permanent: o nouă viață pentru victimă. Una mai bună.

Mai exact, sprijinul de tranziție include terapii pentru fortificare personală, trimiteri către companii de recrutare și agenți economici pentru angajare, asigurare transport, asigurare locuințe pe termen mediu și lung cu management de caz dedicat.

Cum te poți implica?

Simplu! POTi sa sprijini fie înființarea Centrului POT sau poți să sprijini Linia de Urgență! Sau ambele.

  1. Vrei sa contribui la înființarea Centrului POT?
    • Pune un spațiu la dispoziție unde putem amenaja camere de locuit
    • Pune  un teren la dispoziție pentru construcție
    • Construiește chiar tu spațiul
    • Ajută cu mobilierul și echipamentele necesare
    • Ajută cu personal specializat sau voluntari
    • Donează orice sumă dorești tu pentru construcția Centrului POT
    • Direcționează 20% din impozitul pe venit către POT.
  • Vrei sa sprijini linia de urgenta?
    • Donează o noapte de liniște
    • Donează orice sumă dorești pentru Lista de Urgență (*)
    • Recomandă-ne angajaților tăi pentru redirecționarea a 2% din impozitul pe venit
    • Fii voluntar alături de echipa POT
    • Oferă servicii de îngrijire, training sau recalificare profesională
    • Oferă un job unui beneficiar

În ce se transformă sponsorizarea ta:

În lipsa unui sistem de servicii de terapie psihologică de durată și consiliere juridică oferite de stat, centrele specializate sunt singurele soluții spre a scoate victimele violenței din mâinile agresorului pentru a preîntâmpina prelungirea chinului și a reduce semnificativ numărul de femei ucise prin violență.  Asociația POT România vrea ca femeile să fie ajutate să se fortifice la nivel personal, să devină independente financiar și să nu mai fie nevoite să se întoarcă niciodată alături de agresori.

Astfel, Asociația POT România va pune la dispoziția victimelor violenței domestice:

  • cazare în regim de urgență, până la găsirea unui spațiu de locuire adecvat pe termen lung
  • consiliere juridică
  • consiliere psihologică
  • specializare sau reconversie profesională
  • ajutor în găsirea unui loc de muncă prin direcționarea lor către agențiile de ocupare a forței de muncă

NOTĂ

*Lista de Urgență presupune bunuri materiale de igienă de care victima violenței are nevoie la cazarea în adăpostul temporar.

  1. Șampon
  2. Săpun
  3. Periuță de dinți
  4. Pastă de dinți
  5. Pieptăn
  6. Absorbante
  7. Lenjerie intimă
  8. Pijamale
  9. Haine de schimb
  10. Șlapi

Știm că îți pasă și știm că ești și tu conștient de cauzalitatea complicată care stă la baza violenței domestice din Romania. Dacă vrei ca împreună cu POT, să reparăm cât se poate din răul deja făcut și să creăm oportunități pentru o nouă viață, te invităm să devii partenerul nostru fie pentru construirea unui centru dedicat victimelor violentei domestice, fie pentru extragerea lor din mediul nociv și plasarea în condiții de siguranță imediat după ce au fost agresate. Putem face asta  doar împreună: eu POT, tu POȚI, România POATE.

Haide să ne dăm mâna, Pentru Oameni si Țară!

Detalii proiect

 Perioada: 
De la 1 Ianuarie 2022
 Beneficiari: 
Femei abuzate din România
 Suma alocată: 
-
 Finanțator: 
Donații
Asociația POT România
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram